Menuet is een korte roman geschreven in 1955. Het lijkt een oppervlakkig verhaal doch het is een vooruitstrevend (pikante seksuele details) en complex stuk hoogstaande literatuur dat barst van de symboliek. Er zijn 3 hoofdrolspelers die elk hun ik-verhaal vertellen dat het verhaal van de ander aanvult.
De man is een eenzaat, is niet communicatief, afkerig van de maatschappij en van zijn vrouw. Hij heeft geen toekomstperspectief en “bevriest” in de vrieskelders van de brouwerij. Zijn enige interesse huist in gruwelijke krantenberichten die hij uitknipt en verzamelt. Hij is overgevoelig en ‘voelt’ zijn organen functioneren.
Zijn vrouw is frigide en heeft geen enkele belangstelling voor haar vrouw-zijn. Zij wil een leven vol actie om haar puriteinse opvoeding in een kleinburgerlijke gezin te ontvluchten. Zij is gelovig, oppervlakkig, lacht en tatert. Zij begaat een eenmalige misstap met haar zwager en wordt zwanger.
Het (dienst)meisje drijft de man en de vrouw steeds meer uit elkaar(staat tussen hen in.) Haar verhaal wordt ook verteld na dat van de man en voor het verhaal van de vrouw.) Het meisje gelijkt op de man doch zij vindt het leven komisch, een grap, een spel. Zij schermt zich af van het leed alsof ze in een glazen hok zit. Het meisje is koel en onverschillig, sadistisch. (door haar voortdurend vragenstellen wijst ze de man en de vrouw op pijnlijke feiten).
Elk van de 3 verhalen eindigt met de scene waarbij de vrouw het meisje betrapt tijdens de verleiding van haar man.
Menuet bevat post-modernistische gedachten: het stelt alles in vraag, God, de mens en de wetenschap. Het is een ontzettend zwart boek dat in niets gelooft.
Korte roman
- 1955
- 17 drukken, acht talen vertaald, toneelstukken, verfilmd
- grote literatuur
- slechts in schijn eenvoudig= complex
- existentialistisch: zwart, geen geloof in God, geen geloof in de mens, geen geloof in de wetenschap (betrekking hebbend op het bestaan van de mens)
- 3 personages, 3 protagonisten, 3 hoofdrolspelers, hun verhaal complementeert(vult aan) dat van de andere
- de personages veranderen doorheen het verhaal
- autobiografische elementen: vrieskelders= de Aalsterse brouwerij Zeeberg waar Boon onderhoudsschilder was
©Sabrina Maes