Hidden Gems De Jonge Joseph

De Jonghe Joseph - Petrus de Kever
De Jonghe Joseph - Petrus de Kever
De Jonghe Joseph ©Bastiaan van Rijswijk 2014 Stromboli

Heritage Overgrootvader Petrus de Kever

Onwaarschijnlijk dat deze foto toevallig op mijn FB verschijnt. Het is de Jonghe Joseph, die in opdracht van mijn overgrootvader werd gebouwd (anno 1903)

Het schip is nog steeds in de vaart en eind vorig jaar nam ik – ook toevallig – contact op met de huidige Zweedse eigenaar om het schip te kunnen bezoeken en bewonderen.

Het schip werd gebouwd in 1903 op de werf van De Klerk in Kruispolder, Zeeuwsch Vlaanderen. Opdrachtgever was Petrus De Kever uit Nieuw-Namen, die met deze boot de mossel- en krabbenvisserij ging bedrijven. Hij noemde de hengst naar zijn oudste zoon Josephus, aan wie hij de boot waarschijnlijk in 1906 verkocht. Het schip kreeg als visserijnummer CLN68, omdat het officieel geregistreerd stond in De Clinge, een plaats tussen Hulst en de grens met België. Tot begin dertiger jaren heeft de familie De Kever met ‘De Jonge Joseph’ op mosselen gevist. Er hebben dus 3 generaties van De Kever met ‘De Jonge Joseph’ gevist. 

Josephus de Kever overleed in 1927, waarna het bedrijf werd voortgezet door zijn zoons, Petrus en Arthur. In 1933 verkochten zij het schip naar Hontenisse en later is het in Hoek van Holland geregistreerd geweest. Wie de geadresseerde is van de brief uit 1942 is niet duidelijk. Het zou de heer Hart Nibbrig kunnen zijn die de boot in 1946 tot Jacht heeft laten verbouwen, naar het schijnt in Groningen. Deze eigenaar was directeur van Bols. 
Rond 1950 wordt de hengst gekocht door de familie Dietz in Baarn. In 1954 wordt de heer Goedkoop de nieuwe eigenaar, die in Amsterdam woonde en met het schip vanuit Muiden op het IJsselmeer voer. In 1961 verhuisde de familie én De Jonge Joseph naar Dordrecht. De heer Goedkoop was toen directeur van vliegtuigfabriek Aviolanda in Papendrecht en zeilde ook veel met relaties. Vele zomers lag De Jonge Joseph wekenlang in Veere waar mevrouw Goedkoop dan aan boord verbleef en er daar veel gezeild werd. De familie Goedkoop behoorde tot de actieve kern van Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten en heeft veel bijgedragen aan de revival van dit soort oud vaderlandse schepen. Nu nog horen wij, als wij in Zeeland varen varen regelmatig de vraag: “is dit het schip van Goedkoop?”. Dit terwijl het schip al bijna veertig jaar in handen van de stichting “Luctor et Emergo” is.
Op de terugreis van Sail Amsterdam in 1975 werd mevrouw Goekoop aan boord onwel en is overleden, waarna het schip werd verkocht aan de heer Poot te Zutphen, een fysiotherapeut. Deze nieuwe eigenaar heeft waarschijnlijk niet lang van het schip genoten, want al vrij snel daarna lag het schip weer in de verkoop bij Heegh by de Mar, met nog kleren van de familie Goedkoop aan boord.
In februari 1978 viel het oog van de oprichters van Stichting “Luctor et Emergo” er op en werd het aangekocht.

Bron

https://www.ssrp.nl/stamboek/schepen/de-jonge-joseph-71

https://www.dejongejoseph.nl

De Kever

Mijn grootvader Petrus Lambertus was een droom grootvader. Het lijkt alsof ik daar mijn heel jonge jeugd heb doorgebracht. De verhalen de meikevers…

Tijdens de middagspeeltijd spurtte ik me naar hem toe (Merodestraat Kieldrecht) om daar naar de konijntjes te kijken.

Ook toen hij later een hersenbloeding kreeg en zijn zicht verre van optimaal was ging ik er tussen de middag heen om hem te helpen bij het inzetten van zijn lenzen.

Wat een wondertijd.

Ik herinner me ook het plotse klokkengeluid van de Kieldrechtse kerk toen ik in het 5de leerjaar zat. (1975) Iedereen moest rechtstaan naast zijn schoolbank. Samen met mijn nichtje werden we uit de klas gehaald….mijn grootvader was overleden.

Niets in hele mijn leven is zo helder als die tijden.

https://www.sabrinamaes.be/sabrinamaes.be/garnaud-en-kreuckeltjes/
© Arnaud en kreukeltjes

Informatie de Kever teruggevonden op de website huidige eigenaar De Jonghe Joseph

https://www.dejongejoseph.nl/joseph_009.htm

De eerste eigenaar, die het schip liet bouwen , was :
De Kever, Petrus,   geboren op 1 december 1836 te Kieldrecht ( B ) en gestorven op 23 december 1927.
Hij was gehuwd met Joanna Cornelia Gijsegem.
En ze hadden 4 kinderen. De jongste was :
De Kever, Josephus Johannes, geboren op 25 mei 1881 te Clinge en gestorven op 8 maart 1929.
Hij was gehuwd met Maria Leonia de Kever, gestorven op 29 juni 1929, dus 3,5 maand na elkaar overleden.     Volgens familie – stamboom terug in de tijd, kwamen ze in 1737 uit dezelfde stamvader. En ze hadden 3 kinderen; 2 jongens en 1 meisje.
De 2 zonen zijn toen verder gegaan met het vissen.
Dat waren:
– De Kever, Petrus Lambertus, geboren op 25 april 1907 te Clinge en gestorven op 13 maart 1975.
  Hij was gehuwd  met Philomena Wilssens en ze hadden 9 kinderen. – De Kever, Arthur Johannes, geboren op 8 april 1913 te Clinge en gestorven op 6 december 2000.
 Hij was gehuwd met Mathilda de Bruijn en ze hadden 2 kinderen: 1 zoon en 1 dochter. De zoon van Arthur de Kever : ondergetekende,
Er hebben dus 3 generaties van De Kever met de jonge Joseph gevist. Met betrekking tot mijn vader ziet u dat hij al vanaf zijn 12e jaar is mee  gaan vissen. Beide broers waren alle 2 nog heel jong toen zowel hun vader als hun moeder stierven.
Toen hebben ze bij dezelfde werf van de Klerk een stalen mosselkotter laten bouwen, die de naam kreeg : De Twee Gebroeders. En zijn ze daar verder mee gaan vissen.
Dit stalen scheepje bestaat nog en ook daar ben ik aan boord geweest. Ps. M.b.t. de familie de Kever, heb ik een stamboom die terug gaat  tot 1709.

Contacteer mij

Antwerpen, Sabrina Maes Fotografie
’t Stad gezien vanop Sint-Anneke @2020

Heb je een vraag?  Wil je mij contacteren?  Dat kan uiteraard en graag!

Alle foto’s en teksten op deze website zijn © Sabrina MAES.

Wil je graag een foto of tekst overnemen? Neem dan eerst even contact op.
Heb je liever dat een foto niet op de website of InstaFeed verschijnt? Laat het ons weten, en we verwijderen deze meteen op jouw verzoek.

Ben je op zoek naar een foto- of videoreportage voor een sportevenement, speciale gelegenheid, of een ander evenement? Aarzel niet om contact op te nemen! Samen leggen we jouw mooiste momenten vast.

Contact